O temu kako sem spremenila svojo dieto in kako je to vplivalo na mojo kožo

Ker je bila izražena želja, da spišem to objavo še v slovenščini (ker bi marsikomu prišlo prav), je sedaj napočil čas ravno za to. 
Sprva sem bila v dvomih ali naj sploh napišem to objavo, ampak potem mi je postalo jasno, da nisem edina oseba s problematično kožo na svetu. 

Pred nekaj meseci, ravno na začetku poletja, sem mnogokrat objavila o svojih problemih s kožo.
Problem so bile akne in PIH (kar so v bistvu madeži na koži, ki ostanejo po aknah) in lahko rečem, da je moja koža izgledala najslabše v mojem življenju.
Preizkusila sem veliko različnih izdelkov ampak nič ni res pomagalo in nisem prenesla pogleda na moj obraz. Naročila sem se pri dermatologu. Čakalna doba je bila 2 meseca (v Kopru), sicer je drugje tudi po 6 mesecev.

Dermatologinja mi je dala nekaj testerjev izdelkov, ki naj bi jih vključila v svojo rutino (Bioderma in La Roche-Posay), obenem mi je dala en nasvet, ki sem si ga vzela k srcu.
Nasvet je bil preprost - spremeniti svojo dieto. Rekla je, da se velikokrat netoleranca na kakšno hrano pokaže preko kože, menda ker se sestavine nalagajo in se jih telo želi znebiti in je koža "najlažji" način za to. Če povem po pravici, je to eden izmed dveh razlogov, da bi kadarkoli šla na dieto. Teža? Niti ne. Koža? Jup. Prvi razlog je pa definitivno otrok. Ko je bil malček še čisto mini (prvi meseci življenja) je imel veliko problemov, če sem jedla ali pila kaj z mlekom (sladoled recimo). So ga dajali grozljivi krči in je obupno hudo jokal. Takrat sem bila na taki dieti ene pol leta. Nisem sledila kaj se je dogajalo z mojo kožo, ker enostavno nisem imela časa (niti za dihat, haha).

Dermatologinja mi je predlagala, da iz jedilnika odstranim belo moko, mleko in mlečne izdelke ter sladkor. 

Takšna je bila moja koža PRED drastično spremembo diete.


Preberite več...



Saj se ne gre samo zato, da je moja koža izgledala obupno (ker je), ampak tudi za to, da sem imela grozljive akne na lasišču, ki so zelo bolele. In tudi na vratu. Akne na vratu so se mi vlekle po več mesecev, tudi ko so bile v fazi celjenja. In vse so se vračale, eno obdobje sem imela več kot 15 aken na lasišču! Bilo mi je grozljivo nerodno (sploh pri frizerju). Okoli sploh nisem več hodila brez pudra, ampak obenem sem se zavedala, da to ni dolgočasna rešitev, prekrivanje ne bo nič pomagalo.. 


Prvi tedni diete so bili grozljivo težki. Izgubila sem nekaj teže (in cm), ampak kar mi je dalo zagon so bile majhne spremembe na moji koži. 

Pred dieto sem pila ogromne skodelice kave z mlekom. Moja povprečna kava je vsebovala 0.5L mleka. Kar je nekako znašalo 3L mleka na teden. Samo od kav. Potem sem presedla na riževo "mleko" in na srečo so ga ravno takrat dobili v redni repertuar v Hoferju - za ugodno ceno. 

Edina težava je bila v temu, da kadarkoli sem šla ven na kavo, niso imeli rastlinskih mlek. Nekje so me tudi debelo gledali o čemu govorim. Um, ok. Tudi prav. Sem vsaj prišparala ;).


Na koncu sem začela piti kavo brez ničesar. No, dodala sem si žlico medu, kar je olajšalo začetne preskoke v okusih. Sedaj kavo pijem brez ničesar, občasno tudi z riževim mlekom, ki je bolj posladek kot prava kava. Po novem vsaj ločim dobro kavo od slabe.


Velika sprememba je bila tudi moja rutina. Svoj glineni čistilec za obraz sem nehala uporabljati in v zameno sem posegla po micelarni vodici. 

Sprva nisem verjela, da lahko ena "vodica" očisti makeup. Ampak dejansko ga! Samo 30 sekund morem pridržati vatko namočeno v vodico na očeh in ole, makeupa ni več!

Začela sem tudi uporabljati Biodermino kremico Sebium Global za mojo mešano kožo v poletnih dneh. Zelo mi je sedla, sploh v res vročih dnevih. Pomagala mi je, da se nisem več nenadzorovano svetila/mastila.

Ampak pod vsemi temi novimi izdelki sem dodala še eno ključno "sestavino" - Vichijev Aqualia Thermal Serum. Pomagal mi je, da je moja koža dobila dovolj vlage in obenem ni bil težek na koži. Ravno zato mi je bil zelo všeč (razen cene).

Po dveh mesecih sem bila končno dovolj zadovoljna s svojo kožo, da sem si upala eksperimentirati s hrano, da ugotovim kaj mi povzroča težave in akne.  

Kot prvo - Sem spila skodelico kravjega mleka. In potem sem čakala. Naslednji dan sem že čutila kako se mi dela podkožni mozolj na bradi. Naključje? No, mislila sem da je. Ponavljala sem vajo par dni. Rezultat? Zelo boleče podkožne akne na obrazu. In lasišču. AUČ!

Okej, kravje mleko je definitivno letelo iz prehrane in naslednja na vrsti za testiranje je bila bela moka. Po preizkušanju sem ugotovila, da mi ne povzroča aken, ampak se počutim napihjena po zaužitju. Jasno, tudi kilogrami kar letijo gor. Nič hudo presenetljivega tukaj. 

Sladkor mi tudi ni povzročil aken, ampak je povečal željo po dodatnem sladkorju. Ni bilo ravno lepo, ampak sem se vsaj zavedla kako zasvoljiv je za moje telo.

Kasneje sem odšla na oddih na obalo in sem tam tudi ostala teden dni. Tam sem se seveda odločila, da bom jedla prav VSE. V bistvu sem prav pretiravala s to dodatno prehrano, kar ni bilo dobro.
Rezultati?

Počeni kotički ustnic, kar naj bi se zgodilo zaradi prevelike količine sladkorja in pomanjkanja vitaminov; enormna količina aken na lasišču in vratu (oboje zelo boleče!). Bila sem napihjena od vseh izdelkov iz bele moke ampak vsta ta vročina je moji koži pomagala pri čiščenju.

Sedaj, slike po dieti. Te so nastale po štirih mesecih diete. Zadnja dva meseca sta bila samo brez mleka, druge izdelke (bela moka in sladkor) sem spet dodala v jedilnik. Občasno pojem kakšen košček sira ali kakšen izdelek, ki vsebuje mleko (in ga tudi zelo plačam - akne se pojavijo zelo hitro). 

Koža PO DIETI. Slike so nastale v nedeljo. 


Moja koža ima še dolgo pot do popolnosti, ampak če ne drugega sem vsaj en korak bližje.

Moja trenutna rutina je:
Kožo si očistim z micelarno vodico (trenutno je to Biodermina), nanesem serum za dodatek vlage (trenutno je to  Afrodita Hydra Thermal Serum, ki je približek in cenejša alternativa Vichijevem serumu), in nanesem še kremico od Sebamed -  Matt (ponovno je to cenejša različica kreme Bioderma Sebium Global), morda dodam še malo sončne zaščite in makeup.  
Nočna rutina je zelo podobna dnevni, edino sončne zaščite ni in tudi makeupa ni. Praktično za čiščenje kože ne uporabljam vode.  

Koža ni več tako mastna na T coni (zahvala Sebamed kremici) in ni več dehidrirana (kar se lahko zgodi ravno zaradi ta iste kremice, če se jo nanese na ne-mastne predele, zato je uporaba seruma spodaj oziroma izogib suhim delom obvezen!) zahvala za kar gre Afroditinem Serumu. Upam, da lahko še dodatno izboljšam svojo kožo z izogibanjem problematični hrani za bolj zdravo in surovo verzijo.

Zaključujem to objavo z malim receptom - nadomestek za čokoladni sladoded. Po okusu je fantastičen in ne vsebuje nobene "prepovedane" sestavine.   

Potrebujete:
1. avokado 
2. dve bananasi
3. Nesladkan kakav v prahu (3 žlice)

Odprite in narežite banane na kolobarje. Kolobarje pospravite v zamrzovalnik za vsaj dve uri. Po dveh urah jih vzemite ven in dajte v blender (mešalnik), dodajte še očiščen avokado in kakav v prahu. Zmiksajte! Narejeno! :)  Če je preveč gosto lahko dodate malo vode / rastlinsko mleko.

Ste že poskusili spremeniti dieto zaradi kože?

Back to Top