Slovenske blogerke o sončenju: Bela polt je zdrava polt


Danes je govora o sončenju - o tem kaj to je, o moji "zgodovini" sončenja in še več :). 

Sončenje je moderno le manj kot stoletje (od Coco Chanel dalje) - prej je bilo moderno biti čim bolj svetlopolt, saj so zagorelost povezovali z nižjim slojem, ki je cele dneve prebil na soncu.

Zagorela koža je poškodovana koža. Tako se koža brani pred škodo, ki jo je povzročilo UV sevanje.
Seveda, pa ima tudi sončenje svoje pozitivne lastnosti (recimo pridobivanje vitamina D, včasih so tako zdravili lupus - Dr. Finsen in njegova helioterapija), tako da ni vse tako zelo negativno. Ampak ljudje ne poznamo zmernosti, veliko stvari peljemo v skrajnosti... Enako je s sončenjem. 

Seveda sem tudi sama en čas podlegala trendom sončenja, saj odraščanje na naši primorski obali, ni bilo vedno lahko, sploh ker imam sama zelo svetlo kožo.

ODRAŠČANJE S SVETLO POLTJO

Že od malega so naju s sestro imenovali na raznorazne načine, da bi ja vedeli, da imava belo polt. Otroci znajo biti kruti in ravno zato, so bili vzdevki, kot so "jogurt in sirček" na dnevnem meniju. Da, že kot majhni sva imeli zelo očitno bledo polt, ki je na soncu postala rdeča. Kar je pomenilo, da je bilo potrebno precej sončne kreme (ki je nisem marala, bljak, tista bela, gosta zadeva), da bi se izognila opeklinam.

In tako sem bila kar nekajkrat opečena, sploh v najstniških letih, ko sem se veselo "cvrla" na soncu in mi je bilo prav malo mar za škodljivosti početja. Saj ne živim za prihodnost, ampak tukaj in zdaj, ker sem mlada in (bom, ko bom zagorela) lepa! Japajade ;).

Naj povem, da do zagorelosti ni nikoli prišlo, kljub celomesečnemu, vsakodnevnemu "cvrtju" ob vodi in v vodi (voda odbija svetlobo in je zato sevanje še močnejše). Padale so opazke od mimoidoči (!!), da bi mi kopalke še lepše stale, če bi imela malce barve. Oziroma ko bom imela barvo. Oh, utopija ;).

KAKO SE DANES SONČIMO?


Dandanes je malo ljudi, ki bi se vtaknilo vame in v mojo "večno" bledo polt. In to mi je pravzaprav všeč. Če me kdo vpraša, "furam" Sneguljčico ali Nicole Kidman in imam potem mir. ;)
Večina jih razume, da nima smisla, da se kurim na soncu, ker imam potem le težave s kožo (rdečica, koža, se lušči in boli). Na srečo pride z odraščanjem tudi malce pameti in sočustvovanja do soljudi (oziroma manjša potreba, da bi nekoga napadal zaradi takšne malenkosti - vsaj pri nekaterih je tako).

Seveda je vsako leto sezona sončenja (včasih se začne že s koncem maja) in tako vidiš na plaži ljudi, ki se ob najhujši vročini "cvrejo" na soncu. Ampak opažam, da je takšnih vedno manj, oziroma v to skupino spadajo najstniki in "hardcore" zagovorniki sončenja. To so takšni, ki imajo praktično permanentno rjavo kožo, ki včasih prav spominja na usnje in se počutijo bolne, če niso na vročem soncu od "jutra do sutra". Na žalost poznam nekaj takšnih osebno, in nič ne pomaga pri ozaveščanju škodljivosti sonca. Ne prospekti, članki, oddaje. Nič.

Opažam, da je ljudi, ki se skrivajo v sencah in se izogibajo vročih, nevarnih urah (med 10. in 16. uro), vedno več. Kar je odlično!

PO KATERIH IZDELKIH POSEGAM SAMA?


Moja sončna rutina se vsako leto spreminja. Sončno kremo kupujem "po navdihu, priporočilih in včasih sestavinah". Ja saj vem, ni ravno neki top sistem. Včasih pogledam kaj druge blogerke priporočajo in če sem ravno brez sončne kreme, grem po eno izmed predlaganih.

V času hladnih mesecev uporabljam samo sončno kremo za obraz (ker sonce stara kožo in ker rada uporabljam kemične pilinge in maske, ki tanjšajo kožo).

Ampak ker imam letos že kar nekaj sončnih krem, so tukaj moji trenutni oz letošnji favoriti. To so izdelki, ki so z mano od začetka poletja in bodo ostali z mano tudi do konca poletja.


Za otroka uporabljam NIVEA Sun Kids Sun Spray s SPF 30. Krema ima pršilko, ki zelo olajša nanos na otroka (ki je neprestano v gibanju), lepo diši, se hitro vpije in odlično varuje kožo. Prvič sem jo uporabila na DM teku, ko je bil res vroč dan in je super zaščitila in mene in otroka.

Zase občasno (ko ne "kradem" otroku njegove sončne kreme) uporabljam (predvsem bom uporabljala na plaži) NIVEA Sun Protect and Bronze s SPF 30. Sončna krema oz olje, ki ima visok faktor zaščite, ki obljublja tudi nežno porjavitev. Mnja, bomo videli. Če obstaja možnost, da dobim malce barve, ne da skurim in poškodujem svojo kožo, zakaj pa ne?

Za obraz uporabljam LABORATORIES BIARRITZ kremo za obraz s SPF 30. Pred njo, sem bila že drugo leto zvesta Sundance sensitive kremi za obraz s faktorjem 50, ki je bila zelo mastna in težka, ampak je bila čisto ok - brez vonja, visoka zaščita in cenovno ugodna. No, letos uporabljam kar to, ki ima vonj po kokosu, zelo lahko teksturo in visoko zaščito. Všeč mi je, da se dozira s pumpico, tako da je res bolj higienično vse skupaj.

Za konec pa dodajam svojo precej staro sliko, kjer se vidi, da sem od nekdaj bila (in bom) "bleda kot stena" oziroma, če povem po svoje, da sem bila od nekdaj kot Sneguljčica ;).

Photo: Helena Race, 2009

ZA ZAKLJUČEK


Veliko je zagovornikov sončenja in tudi veliko je takih, ki so absolutno proti. Toda ker si nismo vsi enaki in ker ima medalja tudi več kot eno plat, sem vam danes predstavila svoj pogled na sončenje.

Menim, da je škodljivo, če se pretirava z njim in da lahko tistih vse pozitivne učinke sonca dobimo tudi na drugačen način, kakor da se "cvremo" pod žgočim soncem. Preprosto se odpravimo na plažo v zgodnjih urah ali po 16. uri, da si zagotovimo prepotrebno količino vitamina D.

Sama svojo kožo tudi negujem, ker je tudi bela koža lahko zelo lepa. In namreč zelo rada imam olja. Olja so hitra in preprosta za uporabo in nudijo navlaženost (oz zaščitno plast) čez cel dan. Trenutno uporabljam zelo opevano Afroditino Marmelado v razpršilu kot olje za po kopanju, oz prhanju. Sama marmelada je skupek različnih negovalnih sestavin in suhega olja. Zanimivo, ne? ;)

Če ti je bila tematika zanimiva, imam zate še nekaj ostalih blogov - s puncami smo namreč napisale objavo na isto tematiko.

Anna iz Šoštanja pravi:"»Vsaka porjavitev kože je bolezen kože«; mi še sedaj odmevajo profesoricine besede, ko nam je v srednji šoli dobro namerno želela preprečiti obisk solarija. Tisti čas je bila zagorela polt in solariji pravi hit."

Mateja iz Dolenjske pravi: "Marmelade so me obšle. Medtem ko so vsi leteli po svoje lončke mi ob poplavi Instagram slik in Facebook objav, nekatere s hvalami in druge z grajami, ki so trend spremenile v malo vojno mnenj, sem sedela v senci s knjigo križank. Zakaj? Ker se ne obremenjujem z videzom moje kože. Sem snežno bela - pa kaj. Če me to naredi tipično Dolenjko, ne vem. Verjetno ne. Ti pa lahko povem, kaj uporabljam, da zaščitim svojo kožo pred močnim soncem."

Nika iz Ljubljane pravi:"Priznam, ob zagoreli potli se mi pocedijo sline kot ob tablici čokolade. Bolj kot je temna, bolj je mamljiva ... in tudi bolj zdrava. A le čokolada!!! S poltjo namreč ni tako, če ni kakavova že po naravi. Zaradi drobnih gub ob koncu poletja, hiperpigmentacije in temnih lis, sem se naučila, da je zdrava koža takšnega tena, kot mi ga je dala mati narava."

Karina iz Kranja pravi:"I've always been referred to as being as white as the walls or the colour of sour cream, just because my skin lacks in melanin. I have a very light complexion with a hint of an olive undertone and I've never felt like that is something I needed to change. And yes, every time I went swimming by the pool or in the sea, everyone stared at me like I was an alien, because my skin was so bright against everyone else's."

Sandra iz Londona pravi:"I don't remember the last time I got a proper tan and it's not something I even wish for anymore. I am white and I embrace it. But the problem is that most pale-skinned women don't. Bronzed skin has been considered a summer must-have since before I was born, and I can't not notice that the media is constantly persuading women into getting a tan under any circumstances, just to get 'beach body ready'. By the way, that phrase alone makes me want to vomit."

Back to Top