Blogerke in Podjetja - kako uspešno sodelovati?


Veliko je deklet, ki že nekaj časa bloga ali pa je ravno začelo blogati in bi rade sodelovale s podjetji.
In ravno tako je mnogo podjetij, ki bi si želela uspešnega sodelovanja z blogerkami. 

Blogerke - kako postopati, če vas nihče ne kontaktira, toda si ve še vseeno želite sponzorskih izdelkov?

Podjetja - kako pristopiti do blogerk in se izogniti spodrsljajem?


Pisale bi rade o najnovejših kolekcijah znamk, ki vas zanimajo, a vaš budžet ni neomejen. Zato se odločite, da boste same pristopile k podjetju.

KAKO pristopiti k podjetju?


  1. Vedno prijazno in vljudno (zlato pravilo)
  2. Zavedati se moremo, da je na drugi strani e-maila oseba!
  3. Preden stopiš v stik s podjetjem, se pozanimaj o njegovih linijah in izdelkih, ne pošiljaj generičnih e-mailov vsem!
  4. Smiselno bi bilo napisati, kaj te je pri izdelkih pritegnilo in
  5. ZAKAJ bi rada sodelovala z njimi
  6. PLUS je, če napišeš, koliko imaš sledilcev in obiskov mesečno in zakaj meniš, da si primerna za sodelovanje s podjetjem.
  7. Zahteve za izdelke so NO GO. Ne moreš pisati zahtev v prvih e-mailih. In še kasneje to ne smejo biti zahteve, ampak želje.
  8. Ne pozabi na povezavo do svoje strani in socialnih omrežij.

Kako naprej? 

Dobila si pozitiven odgovor/podjetje zanimaš:
Odlično, vsi imamo radi pozitivne novičke ;). Torej, ne pozabi zlatih pravil: Bodi vljudna in prijazna. Od sodelovanja imata oba korist - ti in podjetje. Podjetje - reklamo, ti - izdelke, morda plačano objavo (avtorska pogodba itn. ... to je odvisno od tebe in podjetja, o tem kdaj drugič).
AMPAK, ne pozabi podjetja vprašati po pogojih. V kolikšnem času pričakujejo objavo? Ali želijo, da dodaš kakšno povezavo in kam? Seveda pa moraš tudi ti povedati podjetju, ali imaš kakšne zadržke (recimo da potrebuješ vsaj mesec dni, da dodobra stestiraš izdelek). 

Podjetje te je zavrnilo:
SUPER, dobila si odgovor. Vsak odgovor je boljši kot nobeden! Tako te bodo mogoče imeli v mislih za naprej. Ali te bodo morda dodali na spisek za novičke.

Ignore od podjetja:
Se zgodi, velikokrat. Gremo dalje ;). Če želiš, lahko poskusiš kasneje, velikokrat se e-maili znajdejo v spamu ali so spregledani.


Zdaj, ko veš nekaj osnov, ti želim uspešno sodelovanje! :) In nikar ne pozabi zlatih pravil: Bodi prijazna in vljudna.


Zadnje čase so se blogi zelo razpasli in to je preprosto odlično. Več blogov = več različnih mnenj in obenem, tudi več možnosti za marketing.

Blogerke smo ravno tako vplivne kot ostali mediji, mogoče bolj na osebni ravni, saj je vedno več ljudi, ki raje prebere mnenje na spletu, kakor v revijah.

Okej, kontakte imate, kaj pa sedaj?


  1.  Pristop naj bo prijazen in vljuden. Vikanje, je dobro ni pa obvezno, če je blogerka mlajša in se vam zdi to primerno. Tikanje sicer doda neko osebno noto, ampak če želite poudariti svoj profesionalni pristop, začnite z vikanjem. Tikanje se še vedno lahko razvije v nadaljnji komunikaciji.
  2. Sporočilo naj ne bo očitno generično in namenjeno veliki skupini blogerk naenkrat. Če je suhoparno, ok, občasno “gre skozi”. Ampak izjave kot so "že veliko časa berem tvoj blog", ki kar dišijo po nakladanju, no, temu se raje izognite. Blogerke smo v dnevnem stiku med seboj in se hitro razve takšen spodrsljaj.
  3. Če imate pogoje za sodelovanje (določen rok v katerem želite, da se napiše objava, povezave, ipd), to vsekakor napišite. Da ne bo nesporazumov in slabe volje.


Dobili ste pozitiven odgovor, blogerka ki ste ji pisali, je ZA sodelovanje.
Odlično, ne pozabite ji povedati za pogoje, ki jih imate, še PREDEN pošljete izdelke.
In po tistem, ko ste izdelke poslali in jih je blogerka dobila, ji nikar ne pišite čez 2 tedna, da "ups, zdaj smo ugotovili, da objavo potrebujemo čim prej", če se tako niste zmenili. Dogovorov se držite! 


Bombončki: Dekleta imamo rada, če nas tu pa tam, preseneti kakšno nepričakovano darilce s strani podjetja, s katerim sodelujemo. Takšno brez obveznosti, kot zahvala za sodelovanje (recimo za rojstni dan, prihod nove kolekcije itn.). 

Bombončki niso naključno poslani paketi, za katere pričakujete objavo. NE. O takih paketih se morete prej dogovoriti, saj dekleta nimamo neomejenega časa in volje za testiranje, kar vse "vprek". 


Tako, to je bila mala šola (osnove), kako pristopiti do blogerk/podjetij. Upam, da bo vsaj komu olajšala komunikacijo. ;)


Back to Top