Blogerke in Podjetja - kako uspešno sodelovati?


Veliko je deklet, ki že nekaj časa bloga ali pa je ravno začelo blogati in bi rade sodelovale s podjetji.
In ravno tako je mnogo podjetij, ki bi si želela uspešnega sodelovanja z blogerkami. 

Blogerke - kako postopati, če vas nihče ne kontaktira, toda si ve še vseeno želite sponzorskih izdelkov?

Podjetja - kako pristopiti do blogerk in se izogniti spodrsljajem?


Pisale bi rade o najnovejših kolekcijah znamk, ki vas zanimajo, a vaš budžet ni neomejen. Zato se odločite, da boste same pristopile k podjetju.

KAKO pristopiti k podjetju?


 1. Vedno prijazno in vljudno (zlato pravilo)
 2. Zavedati se moremo, da je na drugi strani e-maila oseba!
 3. Preden stopiš v stik s podjetjem, se pozanimaj o njegovih linijah in izdelkih, ne pošiljaj generičnih e-mailov vsem!
 4. Smiselno bi bilo napisati, kaj te je pri izdelkih pritegnilo in
 5. ZAKAJ bi rada sodelovala z njimi
 6. PLUS je, če napišeš, koliko imaš sledilcev in obiskov mesečno in zakaj meniš, da si primerna za sodelovanje s podjetjem.
 7. Zahteve za izdelke so NO GO. Ne moreš pisati zahtev v prvih e-mailih. In še kasneje to ne smejo biti zahteve, ampak želje.
 8. Ne pozabi na povezavo do svoje strani in socialnih omrežij.

Kako naprej? 

Dobila si pozitiven odgovor/podjetje zanimaš:
Odlično, vsi imamo radi pozitivne novičke ;). Torej, ne pozabi zlatih pravil: Bodi vljudna in prijazna. Od sodelovanja imata oba korist - ti in podjetje. Podjetje - reklamo, ti - izdelke, morda plačano objavo (avtorska pogodba itn. ... to je odvisno od tebe in podjetja, o tem kdaj drugič).
AMPAK, ne pozabi podjetja vprašati po pogojih. V kolikšnem času pričakujejo objavo? Ali želijo, da dodaš kakšno povezavo in kam? Seveda pa moraš tudi ti povedati podjetju, ali imaš kakšne zadržke (recimo da potrebuješ vsaj mesec dni, da dodobra stestiraš izdelek). 

Podjetje te je zavrnilo:
SUPER, dobila si odgovor. Vsak odgovor je boljši kot nobeden! Tako te bodo mogoče imeli v mislih za naprej. Ali te bodo morda dodali na spisek za novičke.

Ignore od podjetja:
Se zgodi, velikokrat. Gremo dalje ;). Če želiš, lahko poskusiš kasneje, velikokrat se e-maili znajdejo v spamu ali so spregledani.


Zdaj, ko veš nekaj osnov, ti želim uspešno sodelovanje! :) In nikar ne pozabi zlatih pravil: Bodi prijazna in vljudna.


Zadnje čase so se blogi zelo razpasli in to je preprosto odlično. Več blogov = več različnih mnenj in obenem, tudi več možnosti za marketing.

Blogerke smo ravno tako vplivne kot ostali mediji, mogoče bolj na osebni ravni, saj je vedno več ljudi, ki raje prebere mnenje na spletu, kakor v revijah.

Okej, kontakte imate, kaj pa sedaj?


 1.  Pristop naj bo prijazen in vljuden. Vikanje, je dobro ni pa obvezno, če je blogerka mlajša in se vam zdi to primerno. Tikanje sicer doda neko osebno noto, ampak če želite poudariti svoj profesionalni pristop, začnite z vikanjem. Tikanje se še vedno lahko razvije v nadaljnji komunikaciji.
 2. Sporočilo naj ne bo očitno generično in namenjeno veliki skupini blogerk naenkrat. Če je suhoparno, ok, občasno “gre skozi”. Ampak izjave kot so "že veliko časa berem tvoj blog", ki kar dišijo po nakladanju, no, temu se raje izognite. Blogerke smo v dnevnem stiku med seboj in se hitro razve takšen spodrsljaj.
 3. Če imate pogoje za sodelovanje (določen rok v katerem želite, da se napiše objava, povezave, ipd), to vsekakor napišite. Da ne bo nesporazumov in slabe volje.


Dobili ste pozitiven odgovor, blogerka ki ste ji pisali, je ZA sodelovanje.
Odlično, ne pozabite ji povedati za pogoje, ki jih imate, še PREDEN pošljete izdelke.
In po tistem, ko ste izdelke poslali in jih je blogerka dobila, ji nikar ne pišite čez 2 tedna, da "ups, zdaj smo ugotovili, da objavo potrebujemo čim prej", če se tako niste zmenili. Dogovorov se držite! 


Bombončki: Dekleta imamo rada, če nas tu pa tam, preseneti kakšno nepričakovano darilce s strani podjetja, s katerim sodelujemo. Takšno brez obveznosti, kot zahvala za sodelovanje (recimo za rojstni dan, prihod nove kolekcije itn.). 

Bombončki niso naključno poslani paketi, za katere pričakujete objavo. NE. O takih paketih se morete prej dogovoriti, saj dekleta nimamo neomejenega časa in volje za testiranje, kar vse "vprek". 


Tako, to je bila mala šola (osnove), kako pristopiti do blogerk/podjetij. Upam, da bo vsaj komu olajšala komunikacijo. ;)


19 comments

 1. Super objava. :) Sama bi pri bonbončkih oz. pri paketih presenečenja dodala še eno stvar. V kolikor podjetje želi objavo na blogu in to čim prej, je boljše, če prej kontaktira blogerko in se z njo dogovori, kot pa da se pošiljajo "paketi presenečenja", potem pa čez nekaj dni uleti mejl, kdaj lahko pričakujejo objavo. Pri meni imajo vedno prioriteto izdelki, za katere se prej dogovorim, kot pa tisti, ki pridejo brez dogovora. Predvsem zato, ker veliko preizkušam tudi izdelke, ki jih sama kupim in potem, ko se dogovarjam, vedno povem, koliko časa bom potrebovala za testiranje, če se pa ne dogovorim, pa pač dam na stran in začnem preizkušati pozneje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala!
   In ja, tisti paketi presenečenja so mišljeni kot tisti "no strings attached". Če ti pošljejo na random, pa se ne dogovorijo vnaprej, nimajo kaj sanjati, da bo objava takoj.. o.O Like seriously. Bom pa dodala, hvala!

   Delete
  2. Sem dodala. Imaš prav, da je treba to poudariti in je to definitivno manjkalo v objavi. :)

   Delete
  3. Super stavek si dodala. ;)
   Saj če ne bi imela take izkušnje, potem po moje sama sploh ne bi pomislila na to, ampak je res boljše, da se vse prej dogovori, če se pričakuje objava čim prej (seveda pa v času, ko je izdelek možno dodobra stestirati). :)

   Delete
 2. Bravo za to objavo, zelo uporabno upam, da jo prebere čim več blogerk in podjetij :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala! Upam, da bo komu v pomoč. Ker opažam, da se jih zadnje čase res veliko "lovi" pri komunikaciji.

   Delete
 3. Odlična objava! Zelo priročna tao za blogerke kot podjetja, ki nas kontaktirajo. Super, xx

  ReplyDelete
 4. Super objava, res si dobro napisala za obe strani :)

  ReplyDelete
 5. UUU, top objava! Poleg vsebine, je tudi oblikovno ful lepo narejeno! :) (Tamara)

  ReplyDelete
 6. Super objava polna nasvetov ���� ker sem dokaj nova na tem področju mi takšni nasveti pridejo zelo prav ���� se veliko uspesnih objav ��

  ReplyDelete
 7. Super zapis in res koristen in uporaben za vse*

  ReplyDelete
 8. Kako dober zapis! Z vsem se strinjam :) Sicer nisem še nikoli sama pisala kateremu podjetju, ker mi je v večje veselje, če me sami opazijo. Ampak nič narobe razumeti, nimam nič proti, če punce na lep način pokažejo zanimanje kot pa da jim je dejansko samo do zastonj izdelkov, ocene pa sploh ne spišejo, če se za to dogovorijo.

  In ja ... Jaz zdaj razmišljam, da določenih izdelkov ne bom več testirala oz. da bom sodelovanje zavrnila, ker ko jih vprašam, do kdaj želijo objavo, napišejo samo, da ko bo, naj javim. Potem pa čez 2-3 tedne dobim mail z vprašanjem, kdaj lahko pričakujejo objavo. Tega pa tako ne maram, da eh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Te povsem razumem, počasi postane preveč, ne? Pa tudi, če se nekaj zmeniš je dobro, da se tega držiš. Enako velja za blogerke kot podjetja. Je kar lame tko, če težijo...

   Delete

Thank you for your comment!
I am happy to read and comment back on any comment left on my blog. Also don't forget to check back too see my reply :)

But please do not spam links.
Such comments will be deleted without any questions asked.

Back to Top