Zakaj ne grem nazaj na "navadne" dezodorante?


Že nekaj let je od tega, ko so se mi začeli pojavljati boleči podkožni mozolji na podpazduhah. Zakaj? Zaradi raznoraznih antiperspirantov in dezodorantov! 

In tako se je začela moje poslanstvo - najti dezodorant brez aluminijevih soli in da bo "delal". Seveda je to vse prej kot lahko. No, kmalu sem odkrila tudi znamko, ki obljublja veliko ...   Toda ali te obljube držijo?
Kako delujejo antiperspiranti?

Antiperspiranti so namenjeni temu, da preprečujejo znojenje (namreč zamašijo žleze znojnice in se potem ne potimo nekaj ur). 

Kaj pa dezodoranti?

Deodoranti pobijejo bakterije, ki živijo na podpazduhah (ki jim je tako in tako všeč vlažno in toplo okolje), in obenem prekrijejo neprijetne vonjave z dišavami.

Večina dezodorantov je tako praktično antiperspirantov z dišavami, da so kupcu bolj všeč. V končni fazi vsi zelo radi lepo dišimo ;)

Težava nastane, ko se brijemo in nato uporabimo takšen izdelek, saj so na koži mikro ranice in zaradi teh ranic lahko vstopajo sestavine, ki sicer ne bi smele prehajati skozi kožo. 

No, na BBMULJ 2015 smo dekleta dobila vrečko CD izdelkov. Notri so se skrivale tri stvari in namreč dva naravna dezodoranta (eden v razpršilu in en roll-on) ter gel za prhanje. Vse z vonjem lotusa. 


Že v antiki so imeli lokvanji pomembne simbolne vloge v različnih kulturah po vsem svetu. V grški mitologiji so predstavljali ženski duh, naseljen v vodnih telesih, kot so vodnjaki in izviri. V hindujskih in budističnih izročilih simbolizirajo vstajenje, saj zaprejo svoje cvetove ponoči in jih ponovno odprejo zjutraj, ob prvi sončni svetlobi. Danes je lokvanj simbol čistosti, lepote in razsvetljenja.
Blagovna znamka CD je ujela bistvo lokvanja in predstavila prenovljeno kolekcijo svojih izdelkov za nego kože. Njihovi geli za tuširanje in dezodoranti z naravnimi izvlečki cveta lokvanja razvajajo dušo z nežnim vonjem, telo pa z dolgotrajnim občutkom svežine.

CD Deo Roll-On Lokvanj
Dezodorant obljublja 24h delovanje, kar je seveda neumnost. Noben dezodorant ne zdrži 24 ur aktivnosti. Pa tudi ni smiselno, da bi ;). 
Prva stvar, ki sem jo zaznala, je močen alkoholni vonj. Res je dezodorant prepoln alkohola, toda sem se vseeno odločila, da ga preizkusim. Vonj me je nekako spominjal na moške dezodorante, ki imajo po navadi zelo alkoholne vonjave. :)  Mnogo punc ni maralo vonja, saj se jim je zdel preveč agresiven. 
Dezodorant sem pridno uporabljala več mesecev in sem ga tudi porabila. Na meni je zdržal nekje 4 ure, potem sem morala ponoviti nanos (sploh pri kakšni športni aktivnosti se je hitro opazilo, da sem "zasmrdela"). Kljub temu da ne deluje cel dan, sem pripravljena nanašati dezodorant večkrat, saj kljub daljši uporabi nisem opazila nobenega podkožnega mozolja na podpazduhah! Torej nič več bolečih podpazduh, juhu!

CD Deo Pump Sprej Lokvanj
Ta dezodorant ima pršilko za lažje nanašanje. Sam ima mnogo bolj prijeten vonj kot roll-on, ampak zdrži še malce manj. Všeč mi je njegov vonj. Tudi pri tem dezodorantu nisem opazila nobenih kožnih sprememb, tako da dobi iz moje strani vso podporo.

CD Tušgel Lokvanj
Čudovito dišeči gel za prhanje z vonjem lokvanja. Res lepo diši in všeč mi je, ker nima nobene barve (torej barvil) notri. Kožo lepo očisti in je sploh balzam za dušo. 

Nežna in učinkovita nega torej, brez aluminijevih soli, mineralnih olj, silikonov, parabenov, barvil in sestavin živalskega izvora. CD se uporabi teh v svojih izdelkih za nego kože strogo izogiba. 

Torej, zakaj ne grem nazaj na navadne deodorante?


 •  Ker želim pripomoči k zmanjšanju ozona (klasični sprej dezodoranti niso okolju prijazni)
 •  Ker nočem več trpeti podkožnih mozoljev na podpazduhah zaradi antiperspirantov! AUČ!
 •  Ker želim uporabljati bolj naravne izdelke

CD izdelke lahko kupite v večini drogerij.

Kaj pa ve? Imate raje naravne deodorante ali prisegate na antiperspirante? 


6 comments

 1. Meni so CD res zelo dobri, pač efekt je tak, da se potim, ampak ne smrdim...na kar sem se navadila. Moj minus je ta, da vsake toliko špricnem Borotalco, če imam kakšen tak opravek, ali pa sivo majčko in ne želim okoli hodit s flekcem. Navsezadnje je zdravo, da se telo "poti" ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, na to se itak komot navadiš. Se mi zdi prav, da se potimo :). Sploh v času vročine, uhhh.
   In te povsem razumem, če imam kaj takega, da si ne morem osvežiti deota uporabim kaj "dlje obstojnega", ampak to je nekje 1x na pol leta. :D

   Delete
 2. Super, da ti ustreza, to se pa spomnem, ko si že dolgo nazaj omenila, da nimaš teh podkožnih mozoljev po njem. Meni sicer je res prehud v njem alkohol, čeprav tale vonj po pomarančnih cvetovih pa mi je vseeno boljši od lotusa. Jaz sem po testiranju vseeno ostala na Melviti, čeprav ti povem po resnici,da se po njem zelo potim in vonjam samo sebe in do poletja ga porabim še kolikor ga bom, potem pa najdem nekaj močnejšega, naravnega:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaa, ej poskusi (ob priliki, če boš imela možnost) Nelipot deodorante. Ful jih pohvalijo pa še naravni so.

   Delete
 3. A veš, da nisem nikoli razumela, zakaj se nekateri tako težko sprijaznijo s potenjem? Antiperspirante sem nehala uporabljat v 7. ali 8. razredu, ker sem imela enake probleme kot ti. Itak da je malo zoprno, da mam potne fleke pod pazduhami, ampak rajši imam to in se sprejemam kot človeško bitje z vsemi naravnimi telesnimi funkcijami, kakor pa da se zastrupljam z antiperspiranti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. A ne da? Jaz sploh nisem šla za tem, da se zaradi antiperspirantov moje telo ne poti. Ker se mi je zdelo vse isto. Pa tudi ponavadi moreš obične deote iskati z lupo! :/

   Delete

Thank you for your comment!
I am happy to read and comment back on any comment left on my blog. Also don't forget to check back too see my reply :)

But please do not spam links.
Such comments will be deleted without any questions asked.

Back to Top